Soyak'ın ilkokulları hedefleyen 'Akıllı Yıldızlar Enerji Tasarrufu Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi'nin web sitesinin ardından 'Akıllı Yıldızlar Şehri' oyunu da erişime açıldı. Akıllı Yıldızlar Şehri oyunuyla çocuklar hem eğleniyor, hem de Akıllı Yıldızlar Okulu'nda edindikleri bilgileri Akıllı Yıldızlar Evi ve Akıllı Yıldızlar Sokağı'nda uyguluyorlar. Soyak Holding Kurumsal İletişim Koordinatörü Fatma Çelenk "Akıllı Yıldızlar Şehri oyunuyla çocuklara davranışlarını değiştirerek hem kendilerinin, hem şehirlerinin, hem de dünyamızın kazanacağını göstermek istiyoruz. Zaten oyunda da davranışlarındaki bazı küçük değişimlerle karbon salımına ne kadar katkıda bulundukları ve kaç ağaç kurtardıklarını da görüyorlar" dedi. İstanbul ve İzmir'de 33 devlet okulunda gerçekleştirilecek olan "Akıllı Yıldızlar" projesinin, İstanbul'da bu öğretim yılı uygulamaya geçilen okullarında tanıtım günleri, eğitici, öğrenci ve veli eğitimleriyle Enerji Günleri Şenlikleri'nin ardından web sitesinin ve Akıllı Yıldızlar Şehri oyununun açılmasıyla projenin dijital bölümleri de hayata geçirilmiş oldu.

Geçtiğimiz mart ayında lansmanı yapılan Soyak'ın ilkokul öğrencilerini hedefleyen Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde gerçekleşen ve proje ortakları arasında İl Milli Eğitim Müdürlükleri ile Bilgi Üniversitesi'nin yer aldığı Akıllı Yıldızlar Enerji Tasarrufu Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi'nin www.akilliyildizlar.com adresli web sitesi kısa sürede hızlı erişim almaya devam ediyor.

Web sitesinde yer alan on line 'Akıllı Yıldızlar Şehri' oyunu erişime açıldı. Akıllı Yıldızlar Şehri oyununun amacı enerji tasarrufu yaparak puan toplamak ve bu sayede karbon salımını azaltmak, ağaçları kurtarmak ve çevre dostu bir şehirde yaşamak. Akıllı Yıldızlar Şehri; ev, okul, sokak ve puan olmak üzere 4 bölümden oluşuyor. Çocuklar Akıllı Yıldızlar Okulu'nu tıklayarak oyunla ilgili bilgileri edinebiliyor, nasıl puan kazanacaklarını öğrenebiliyorlar. Çocuklar bu bilgileri edindikten sonra da Akıllı Yıldızlar Sokağı ve Akıllı Yıldızlar Evi'ne tıklayarak puan kazanacağı etaplara ulaşabiliyorlar. Puan merkezinden de kazandığı en yüksek puanları, kazandığı rozetleri ve kurtardığı ağaç sayısını öğrenebiliyorlar. Ev bölümünde toplam 6000 puan toplayabilenler Gümüş Akıllı Yıldız rozetine, tüm oyun içinde toplam 8000 puan kazananlar da Altın Akıllı Yıldız rozetine sahip oluyorlar.

En yeni kodlama teknikleri kullanılarak Türkçe tasarlanan oyunla ilgili olarak Soyak Holding Kurumsal İletişim Koordinatörü Fatma Çelenk şunları söyledi: "Akıllı Yıldızlar Şehri oyunu çocukların enerji tasarrufu konusunda öğrendiklerini pekiştirmelerine ve teoride öğrendiklerini pratik hayata geçirmelerine yardımcı oluyor. Akıllı Yıldızlar Şehri'nde hızlı olan kazanıyor ve çocuklar kazandıkları puanlarla farklı seviyedeki rozetlere sahip oluyor. Davranışlarını değiştirerek hem kendilerinin hem şehirlerinin ve hem de dünyamızın kazandığına bizzat şahit oluyorlar. Oyunda davranışlardaki çok küçük değişikliklerle karbon salımına ne kadar katkıda bulunduklarını ve kaç ağaç kurtardıklarını da görüyorlar. Bu vasıtayla tüm Türkiye'deki çocuklar, enerji tasarrufu ve sürdürülebilir yaşamın önemini oyunu oynarken aldığı mesajlarla eğlenerek öğrenecek."

Proje hakkında

Akıllı Yıldızlar Enerji Tasarrufu Sosyal Sorumluluk Projesi 2014-2016 yılları arasında İstanbul ve İzmir'de 33 devlet okulunda hayata geçirilecek. Proje ortakları arasında İl Milli Eğitim Müdürlükleri ile Bilgi Üniversitesi'nin yer aldığı Akıllı Yıldızlar Enerji Tasarrufu Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi'nin amacı 4. sınıflarda Fen ve Teknoloji ders müfredatına paralel olarak işlenecek konularla ilkokul öğrencilerinde, bu öğrencilerin öğretmen ve velilerinde enerji tasarrufu, enerjinin verimli kullanımı ve sürdürülebilir yaşam için önemi konularında farkındalık yaratmak.

Akıllı Yıldızlar Enerji Tasarrufu Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi'nde 250 öğretmen 4000 saat boyunca bilgilenip enerji öğretmeni olarak görev alacak. Akıllı Yıldızlar Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesiyle aynı zamanda 10.000 veliye toplamda 20.000 saat seminer verilecek. Projenin gerçekleşeceği okullarda öğrenim gören toplam 45.000 öğrenci de farklı zaman dilimlerinde enerji şenliklerine katılacak.

Proje, aynı adı taşıyan web sitesi (www.akilliyildizlar.com) vasıtasıyla tüm Türkiye'deki çocuklara enerji tasarrufu ve sürdürülebilir yaşamın önemini aktaran mesajlarla da ulaşıyor. Bu sitedeki içeriklerden tüm Türkiye'deki öğretmenler, öğrenciler ve veliler yararlanabiliyor. Sitede aynı zamanda çocuklar için hazırlanan bir oyuna da yer veriliyor. Akıllı Yıldızlar'ın web içerikleriyle de tüm Türkiye'de toplamda yaklaşık 50.000 öğrenciye ulaşılarak, proje sonunda 150.000 saatlik bilinçlendirme hedefleniyor.

Akıllı Yıldızlar Enerji Tasarrufu Sosyal Sorumluluk Projesi'nde belirlenen okullardan öğretmenler; akademisyen ve konularında uzman eğitmenlerce hazırlanmış 2 günlük eğitici eğitimine katılıyorlar. Eğitici eğitimini tamamlayan öğretmenler sınıflarındaki çocuklara enerji, enerjinin verimli kullanımı ve tasarrufu konularında eğitim veriyor, velileri için seminerler düzenliyor, okuldaki diğer çocuklar ve onların velilerinde farkındalık yaratmak üzere okullarda çeşitli etkinliklerin gerçekleştirildiği Enerji Günleri'ni düzenliyorlar.

Akıllı Yıldızlar Enerji Tasarrufu Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi 2013-2014 öğretim yılının ikinci yarısında Küçükçekmece ve Başakşehir'deki ilkokullarda gerçekleştirildi. Bu okullar Altınşehir İlkokulu, Osman Zeki Üngör İlkokulu, Arif Nihat Asya İlkokulu, Toki Şehit Er Yılmaz Özdemir İlkokulu, Mustafa Kemal Paşa İlkokulu, Bahçeşehir Süleyman Demirel İlkokulu, Hacı Avni Osman Gül İlkokulu, Mahmut Şevket Zırh İlkokulu, Toki Osmangazi ilkokulu ve Nurettin Topçu İlkokulu.

Projenin ilk sonuçları

Yukarıda isimleri verilen ve ilk olarak bu 10 okulda hayata geçirilen Akıllı Yıldızlar Enerji Tasarrufu Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi'nin sonuçları da şöyle:

Projede İstanbul Başakşehir ve Küçükçekmece'de hayata geçirilen 10 okulda; 150 öğretmene, yaklaşık 12.000 öğrenci ve 4000 veliye erişildi. Projenin ilk dönem sonuçlarına göre enerji günleri dahil olmak üzere toplamda 48.000 saatlik bilinçlendirme gerçekleştirildi. Projede 1500 öğrenci kapsamında yapılacak araştırmanın ilk ayağında ise 750 öğrenciyle anket sonuçlandırıldı.

Projenin öğrenci eğitimlerinde, yapılan ön test ve son test değerlendirme sonuçlarına göre, öğrencilerin son testte önermelere verdikleri cevapların doğruluk düzeyinin %16 arttığı görüldü.

Son testte doğru cevap verme oranı en çok artan önermeler sırasıyla;

• Enerji kaybolmaz, sadece biçim değiştirir.
  • Güneş ve rüzgâr gibi doğal olarak tekrar oluşan enerji kaynakları, yenilenebilir enerji kaynaklarıdır.
  • Evde kaloriferlerin üzerine bırakılan havlular, ısınma için daha fazla enerji harcanmasına neden olur.

Bunun yanı sıra "yeşil bina" hakkındaki önermede de ön test ve sonrasında önemli bir değişim olmuş ve "Yeşil bina yeşile boyalı binadır" önermesinin yanlış olduğunu belirten öğrenci sayısında %40'lık bir artış gerçekleşmiştir.

2 yıl içinde toplam 33 devlet okulunda gerçekleştirilecek olan Akıllı Yıldızlar Enerji Tasarrufu Sosyal Sorumluluk Projesi'nin İstanbul'daki ilk döneminde yer alan 10 ilkokulda tüm 4. Sınıf öğretmenleriyle de eğitici eğitimlerine yönelik bir anket gerçekleştirilmiştir. Bu anketin sonuçlarına göre de öğretmenlerin % 95 oranında eğitici eğitiminden memnun kaldıklarını ve kişisel gelişimlerine de pozitif etki ettiğini belirtmişlerdir.

'Akıllı Yıldızlar Şehri' artık dijital platformda…