Soyak Holding CEO'su ve GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çamlıbel, Türkiye Gayrimenkul sektörünü bir araya getiren GYODER'in Bursa'da düzenlediği "Gelişen Kentler Zirvesi"ne konuşmacı olarak katıldı. Bursa Almira Otel'de 7-8 Ocak tarihlerinde yapılan "Gelişen Kentler Zirvesi" katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve GYODER ortaklığı ile Bursa'da düzenlenen "Gelişen Kentler Zirvesi"nin ilk gününde, Bursa bölgesinin gayrimenkul alanındaki yatırım potansiyeli, kentsel dönüşüm projelerindeki fırsatlar, sorunlar ile çözüm önerileri, kriz sonrasına ilişkin ekonomik öngörüler ve değerlendirmeler yapıldı.

Sektörün önde gelen temsilcilerinin katıldığı zirveye Soyak Holding CEO'su ve GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çamlıbel de "Yatırımcı Gözüyle Gelişen Kentler" oturumunda konuşmacı olarak yer aldı. Emre Çamlıbel konuşmasında, gayrimenkul sektörünün 2009 yılını değerlendirerek 2010 yılı beklentilerinden bahsetti.

Gelişmekte olan kentlerde özellikle doğru gayimnekul yatırımlarının önemine de dikkat çeken Çamlıbel, "Konut sektörüne baktığımızda; 2009 yılının ilk 9 ayında yapı ruhsatlarında 2008 yılına göre %17 oranında bir düşüş gördük. 2009 yılının ikinci yarısıyla birlikte ekonomideki kısmi toparlanma ve kredi faiz oranlarının düşmesi ile beraber birçok yeni projenin ertelenmiş lansmanları gerçekleştirildi. 2009 yılı başında yaklaşık 37 milyar TL olan konut kredileri, %9 oranında artarak 40 milyar TL'yi aştı" dedi.  Bu durumun gelişmeye olan etkisinin de değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Emre Çamlıbel, bu dönemde hem gayrimenkul alanında faaliyet gösteren şirketlerin tüketiciye yönelik ödeme kolaylıkları sunmasının hem de bankaların kredilerindeki faiz oranlarını indirmesinin müşteriler için önemli bir fırsat oluşturduğunu söyleyerek gayrimenkul sektörünün 2009 yılını değerlendirdi. 2010 yılının sektör için toparlanma ve sınırlı olarak da olsa büyüme yılı olacağına dikkat çeken Çamlıbel, sektördeki asıl büyümenin 2011'de kendisini göstererek 2012 yılının da canlanma yılı olacağını belirtti.

Gayrimenkul sektörünün sorunlarına değinerek sektörün gelişimi için alınması gereken önlemleri sıralayan Emre Çamlıbel, Türkiye'de her yıl 600-700 bin konut ihtiyacı bulunduğunu, TOKİ'nin ise bu ihtiyacı karşılayamadığını söyledi. Çamlıbel, özel sektörün de konut açığının kapanması için çalışmalarda bulunması gerektiğini belirterek; bunun için tapu harçları ile ruhsat ve iskan harcının düşürülmesi, damga vergisinin kaldırılması ile arsada yüzde 18 olan KDV'nin de indirilmesi gerektiğini açıkladı.

Binalarda enerji kaybının azaltılması ve enerji verimliliğinin artırılması amacıyla, 5 Aralık'tan itibaren yürürlüğe giren "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği"ni de değerlendiren Çamlıbel, yönetmeliğin çevrenin korunması için olumlu bir adım olmakla birlikte, uygulama aşamasında bazı iyileştirmelere ihtiyacı bulunduğunu söyledi.

Çamlıbel, yeni yapılacak binalarda enerji tasarrufu için alınması gereken önlemleri sıralayan yönetmeliğin mevcut binaları içermemesinin ciddi bir sorun olduğuna dikkat çekti ve "Yönetmelikle, yaklaşık 17-18 milyon bina uygulama dışında bırakılmıştır. Isı sisteminde verimlilik yaratılması, bu konuda öncelikli uygulumalar arasında yer almalıdır. Eğer mevcut tüm binalar ısınma açısından verimli hale getirilirse, Türkiye yılda 6 milyar dolar tasarruf edebilir"  dedi.

Soyak Holding CEO'su Emre Çamlıbel: