Gayrimenkul sektörü, CNR Avrasya Emlak ve Yatırım Fuarı'nda buluştu. 16-20 Şubat tarihleri arasındaki Fuar kapsamında gerçekleştiren oturumlarda sektörün gelişimi için gerekli uygulamalar değerlendirildi. İNDER (İstanbul İnşaatçılar Derneği) Genel Sekreteri Abdullah Baysal'ın da katıldığı "Çevre Dostu Binalar" oturumunda konuşan Soyak Holding Kurumsal İletişim Koordinatörü Fatma Çelenk, "Türkiye genelindeki mevcut binalarda yüzde 25'lik bir iyileşme sağlandığı takdirde, Türkiye yılda yaklaşık 6 milyar dolarlık tasarruf edecek " dedi.

Gayrimenkul sektörünün liderlerini buluşturan CNR Avrasya ve Yatırım Fuarı'nda, geleceğin yaşam alanları ve gayrimenkul projeleri masaya yatırıldı. 16-20 Şubat tarihleri arasında CNR Expo Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen organizasyon kapsamındaki oturumlarda, sektörün temsilcileri Kentsel Dönüşüm, Çevre Dostu Binalar, Türkiye Emlak Piyasasında Hukuki Düzenlemeler, Mortgage ve Konut Finansmanı gibi konuları gündeme taşıdı.

Çevre Dostu Binalar oturumunda konuşan Soyak Holding Kurumsal İletişim Koordinatörü Fatma
Çelenk, GYODER'in raporuna göre Türkiye'de her yıl 600-700 bin yeni konut ihtiyacının ortaya çıktığını
belirterek, varolan konut açığının giderilmesinde ve konutların çevre dostu uygulamalara sahip
olmasında kamu ve özel sektörün işbirliğinin önemine dikkat çekti.

2009 yılında yürürlüğe giren Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nin önemine değinen Çelenk, "Yönetmelik, mevcut 17-18 milyon binayı kapsamıyor. Enerjiye yılda 75 milyar dolar harcanan ülkemizde "Binalarda Enerji Verimliliği Yönetmeliği'nin, mevcut binalarda da uygulanması hayati önem taşıyor. Bunun için gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de özel sektöre teşvik verilmesi gerekli " dedi.

Soyak Holding Kurumsal İletişim Koordinatörü Fatma Çelenk, enerjinin yüzde 40'ının binalarda kullanıldığına dikkat çekerek, "Mevcut binalarda yapılacak ısıtma verimliliğini artıracak uygulamalarla binalarda yüzde 25'lik bir iyileşme sağlandığı takdirde, Türkiye yılda yaklaşık 6 milyar dolarlık tasarruf edecek. Bunu yapmak için ise, yaklaşık 25 milyar dolarlık bir yatırım yapılması gerekli. Bu yatırımın geri dönüşü ise 4-5 yıl sonra ekonomimize önemli bir katkı oluşturacak." dedi.

Gelişen çevre bilinciyle, çağdaş tüketicinin tercihinin de çevre dostu ve fonksiyonel konutlar olduğunu belirten Çelenk,  Soyak'ın Halkalı'daki yeni projesi Soyak Park Aparts'ın da bu anlayışla oluşturulduğunu vurguladı. Yeni nesil yaşam biçimine uygun olarak, bugün daha fonksiyonel  ve  yaşamı kolaylaştıran ev tasarımlarının öne çıktığını söyleyen Çelenk, Soyak'ın 50. yılında yeni projelerini de bu anlayışla müşterileriyle buluşturacağını söyledi.

İNDER Genel Sekreteri Abdullah Baysal ise Türkiye'nin dünyada inşaat sektörü olarak oldukça ileride olduğunu hatırlatarak, kentsel dönüşümün bilimsel bilgi ışığında ve duyarlılıkla ele alınması gereken bir konu olduğunu belirtti.

Yabancı yatırımcıların da yoğun ilgi gösterdiği fuar kapsamındaki diğer oturumlarda, Price Waterhouse Coopers ortağı Ersun Bayraktaroğlu, Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Demiröz, TOKİ İstanbul Birimi Emlak Daire Başkanı Ali Seydi Karaoğlu, DASK Koordinatörü İsmet Güngör, TOBAŞ Genel Müdürü Ferhat Ertürk gibi isimler yer aldı.

Soyak: